Raha-asiat kuntoon | Osa 1


Nykyinen markkinatalous on ovela luomaan meille kaikenlaisia tarpeita


Ostaminen ja kuluttaminen on tehty nyky-yhteiskunnassa liiankin helpoksi. Jos omat tulot eivät riitä, on helppoa ostaa haluamansa velkarahalla. Mainokset luovat kuvan, että tietyn tuotteen omistamalla tulee hyväksytyksi muidenkin silmissä. Ihannoidun statuksen saavuttaa omistamalla uusinta uutta, sitä mitä kaikki haluavat.

Pakko saada


Mutta mitä tarvetta varten näitä hankintoja tehdään? Itseä varten vai sitä varten, että saadaan pönkitettyä omaa statusta muiden edessä? Oletko koskaan pysähtynyt rehellisesti miettimään hankintojesi syytä? Esimerkiksi kodin jatkuva remontointi ja sisustuksen uusiminen, mikä siihen jatkuvaan uudistumisen tarpeeseen on syynä? Pystytkö rehellisesti sanomaan, että teet sitä vain itseäsi varten vai onko kuitenkin syynä se, että on kiva, kun saa vieraille esitellä upeaa kotia?


Antti Tuiskun biisissä Rahan takii on osuvat sanat:

Tosi kiva lähtee töihi 
Ku ulukona on nii pimmeetä 
Tosi kiva lähtee töistä 
Ku ulukona on nii pimeetä

Taas mennään rahan takii 
Ei sydämen halust vaa rahan takii 
Tää elämä on iso valintatalo 
Ja kaikessa on hintalappunen kii

 

Sidottuna oravanpyörään


Oletko miettinyt, että jokainen uusi hankinta; oli se sitten kännykkä, auto tai keittiö, sitoo sinut aina vain enemmän kiinni tähän nykypäivän oravanpyörään? Onko ne kaikki hankinnat sen arvoisia, että olet sidottu työpaikkaasi aina vain enemmän? Onko se sen arvoista, että olet jatkuvassa velkakierteessä? Kaikessa on hintalappu kiinni ja on omista valinnoista kiinni, kuinka kovin itsensä sitoo kiinni tähän markkinatalouden oravanpyörään. Mitä enemmän ostaa, sitä enemmän joutuu töitä tekemään ja mahdollisesti murehtimaan raha-asioitaan; laskuja, osamaksuja ja velkoja.


Jos raha-asiat ahdistavat sinua, nyt on aika pysähtyä miettimään mikä elämässä on tärkeää. 

 

 • Onko uusien tavaroiden ostaminen todella tarpeellista ja iloa tuottavaa vai ahdistavatko ostokset myöhemmin, kun osamaksulaskut rapsahtavat postilaatikkoon? 
 • Olisiko ihanaa, jos raha-asioita ei tarvitsi murehtia?
 • Kumpi painaa vaakakupissa enemmän: uudet tavarat vai talouden tasapaino?

Rahankäyttö haltuun

Itselle on kaiken rentouden A ja O se, ettei tarvitse raha-asioita murehtia. Olen aina ollut tarkka rahankäyttäjä ja tällaisessa kahden tavallisen duunarin taloudessa ei ole vuosien varrella isoilla tuloilla rehvasteltu. Olenkin aina sanonut, että ei ne suuret tulot vaan pienet menot - kaiken perusta on, että kulutus ja tulotaso kohtaavat. Jos ei ole miljonääri, ei voi myöskään elää niin kuin miljonääri.

Jotta oman talouden saa tasapainoon, on pakko pysähtyä miettimään omaa ostokäyttäytymistään. Kuinka paljon rahaa menee turhiin heräteostoksiin, joita ilmankin tulisi hyvin toimeen. Pienistä asioista kertyy vuositasolla isoja summia. Elämästä pitää nauttia, mutta haaveet ja hankinnat pitää mitoittaa omien tulojensa ja mahdollisuuksiensa mukaan.

Oma periaatteeni on aina ollut, että velaksi ei osteta mitään. Talolaina on tietysti asia erikseen, mutta autoa, kännykkää, vaatteita, huonekaluja, jne. ei osteta velaksi. Raha säästetään ensin ja vasta sitten ostetaan, jos hankinta vielä siinä vaiheessa koetaan tarpeelliseksi.

Olen vuosien varrella kehittänyt yksinkertaisen ja toimivan tavan hoitaa raha-asioita. Kehittelemäni tavan ovat myös osa kavereistani ottaneet käyttöön. He ovat iloinneet siitä, että enää ei tarvitse murehtia suuria laskuja ja yllättäviä kuluja.
Ensi viikolla kerron tarkemmin näistä käytännöllisistä vinkeistä stressittömään taloudenhallintaan! Kannattaa napata vinkit omaan käyttöön!

Mukavaa alkuviikkoa toivottelee 

 Sari

2 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus! Tärkeää asiaa kompaktissa paketissa, jään odottamaan seuraavia osia. Ja taidanpa klikata tämän postauksen kirjanmerkkeihini ja käydä lukemassa aina kun tekee mieli ostaa jotain, jos vaikka osa ostahimoista kuihtuisi lukiessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että kirjoitus herätteli ajatuksia! Kävin lukemassa blogiasi ja tulevista rahapostauksistani voisi löytyä hyviä vinkkejä sinun käyttöön. :)

   Poista